Diabetes type 2 is niet te genezen

Tal van gezondheidsorganisaties maken zich ernstige zorgen over de toenemende hoeveelheid mensen die met diabetes type 2 te kampen hebben. De mensen krijgen dit op steeds jongere leeftijd. Waar diabetes type 2 voorheen ouderdomssuiker werd genoemd, gaat die vlieger nu niet meer op. De gemiddelde leeftijd waarop mensen diabetes krijgen is aanzienlijk verlaagd. En dat is een slechte ontwikkeling. Zelfs kinderen lopen steeds vaker diabetes op. Te weinig mensen beseffen dat diabetes een echte ziekte is en dat je hier niet van kunt genezen. Waarom kun je niet genezen van diabetes type 2? We bespreken het in dit artikel.

 

Iets met je bloedspiegel en suiker?

Onderzoek onder jonge mensen leert dat ze weinig weten over diabetes type 2. Het heeft iets te maken met suiker en met bloedspiegels. Dat diabetes kan leiden tot veel meer problemen en zelfs tot amputatie van bepaalde ledematen, beseffen maar weinig mensen zich.

Kort gezegd is diabetes type 2 een verstoring van de bloedsuikerspiegel. Je lichaam is niet meer in staat om suikers uit voeding te halen en te gebruiken. Daardoor moet je insuline gaan bij spuiten en een strak dieet volgen met zo min mogelijk suikers.

Prediabetes

 

Niet te genezen

Hoewel er volop onderzoek gedaan wordt naar diabetes type 2, is het vooralsnog niet te genezen. Mensen die diabetes type 2 ontwikkelen moeten ermee leren leven. Dat betekent dat ze insuline moeten gaan spuiten of een insulinepompje krijgen. Ook moeten deze mensen elke keer weer letten op wat ze binnen krijgen. Zo kunnen ze een verstoring van de bloedsuikesrpiegel voorkomen.

 

Voorstadium herkennen

Is er dan niets te doen tegen diabetes type 2? Jazeker wel. Je zou het voorstadium van diabetes type 2 kunnen herkennen om daarna het tij te keren. Maar het voorstadium (ook wel prediabetes genoemd) is niet makkelijk te herkennen. Vaak gaat het om verschijnselen die alledaags zijn en die we wijten aan een tekort aan ijzers of weerstand. Ben je veel moe, moet je vaak naar het toilet en heb je veel hoofdpijn? Heb je het idee dat je continu dorst hebt en moet je vaak plassen? Zie je af en toe slecht? Dat zijn allemaal kleine signalen die kunnen wijzen op diabetes type 2. Dit voorstadium betekent nog niet dat je diabetes type 2 hebt en geeft je dus de kans om eraan te ontkomen. Het is wel zaak dat je daar echt voor gaat, want eenmaal over de grens van diabetes type 2 heen en er is geen weg meer terug.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Beter nog dan ‘genezen’ (lees: het voorstadium genezen) is het natuurlijk om diabetes type 2 te voorkomen. Dat doe je door een zo gezond mogelijk leven te leiden. Eet en drink gezond (veel groenten en fruit, weinig suikers en koolhydraten) en probeer dagelijks genoeg te bewegen. Helaas is diabetes type 2 vaak ook erfelijk bepaald. Dat biedt wel de kans om te bepalen of jij in een risicogroep zit. Mocht dat het geval zijn, dan kun je alerter zijn.

Vermoed je dat je diabetes type 2 hebt of aan het ontwikkelen bent? Dan adviseren we je om direct contact op te nemen met je huisarts.

Hoe voorkom je diabetes