Overgewicht als nationaal probleem

overgewicht in nederlandDe regering en het Ministerie van Gezondheid maken zich zorgen over overgewicht. Ruim de helft van de Nederlandse bevolking is veel te zwaar. Hoe komt het dat wij zo veel te zwaar zijn? En wat valt er aan te doen? In dit artikel informeren we je over hoe je te dik bent, wat de risico’s zijn van overgewicht en obesitas, hoe het kan dat zo kinderen overgewicht hebben en hoe we overgewicht kunnen voorkomen. Want een beter gewicht begint bij jezelf.

 

Nederlanders zijn veel te dik

Het mag duidelijk zijn dat wij in Nederland met elkaar veel te dik zijn. Wij eten gewoon ongezond, bewegen te weinig en hebben te veel stress. Die bevindingen komen uit een onderzoek dat de overheid onlangs heeft uitbesteed. Ongezonde voeding, weinig beweging en veel te veel stress. Dat zijn allemaal factoren die er aan bijdragen dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking te dik is. Dit brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. De reden voor de regering en het Ministerie van Gezondheid om zich druk te maken. Hoe komt het dat wij zo dik zijn? De belangrijkste reden is dat wij een welvaartsstaat zijn. Wij kunnen veel kopen, want er is veel ongezonde voeding op de markt. Er wordt eerder gekozen voor een makkelijke, ongezonde maaltijd, dan voor een gezonde maaltijd waarvoor enige tijd moet worden ingeruimd. Dat dag in, dag uit. En zo leidt het tot uiteindelijk overgewicht.

 

De risico’s

Overgewicht is niet het eindstation. Overgewicht kan leiden tot veel grotere, zwaardere problemen. De risico’s van overgewicht zijn er legio. Een belangrijk risico is dat de aderen dichtslibben. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer, en uiteindelijk een hartstilstand of een hartaanval. Mensen die zo verschrikkelijk te zwaar zijn, zullen heel snel in de problemen kunnen komen en vanaf dan gaat het alleen maar meer bergafwaarts. Een hartaanval vergt veel energie, maar daardoor zal je ook veel minder conditie hebben om daadwerkelijk te gaan afvallen. Het probleem wordt dus groter. Het is dus zaak om zo snel mogelijk in te grijpen bij overgewicht, en de problemen niet verder te laten komen. Hoe bereken je of je overgewicht hebt? Dat doe je door je Body Mass Indez te berekenen. Je BMI vertelt hoe zwaar je bent voor je leeftijd, lengte en geslacht. Deze test kan je ook aangeven probeer er sprake is van overgewicht of obesitas. Daarin is namelijk ook een groot verschil.

 

Kinderen zijn veel te dik

De regering maakt zich niet alleen zorgen om volwassenen. Helaas zijn ook steeds vaker kinderen te dik. Ouders kiezen ervoor om de kinderen makkelijk eten meegegeven. Dat is vaak geen onwil, maar een kwestie van geld. Wist u dat een pak stroopwafels een stuk voordeliger is dan een zak mandarijnen? Dan is het ook niet gek dat de meeste ouders ervoor kiezen om kinderen een stroopwafel mee naar school te geven in plaats van een mandarijn. En daar blijft het vaak niet bij. ‘s Avonds krijgen kinderen vaak ongezonde voeding voorgeschoteld, die het dik maken alleen maar verergert. Daarbij bewegen kinderen tegenwoordig te weinig. School moet gymles gegeven, voor veel kinderen is dat dan ook de enige beweging die ze krijgen. Sportscholen, sportclubs zijn te duur. Tevens zijn veel kinderen liever binnen achter de computer te vinden, dan op straat.

 

Voorkomen overgewicht

Wat moeten we doen om overgewicht te voorkomen? Dat is een lastige kwestie. We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij, waar ongezonde voeding makkelijk voor het grijpen is. De keuze voor makkelijk en snel stellen we voor de keuze voor ingewikkeld en moeilijk. Daarbij komt dus overduidelijk ongezond voor gezond. Hoe kunnen wij beginnen om overgewicht in Nederland te voorkomen, kinderen minder dik te maken en er voor te zorgen dat de maatschappij een stuk gezonder wordt? Een beter begin begint bij onszelf. We kunnen ervoor kiezen om minstens een of twee dagen in de week gezonder gaan eten. Dat betekent dat we tijd vrij moeten maken om gezond koken, deze ingrediënten te kopen en onze kinderen te laten wennen aan gezondere voeding. Wat ook handig zou zijn, is als meer mensen gaan bewegen. Aansluiting bij sportclubs en -verenigingen, wandelclubs, het kan allemaal. Zolang er maar bewogen wordt. Op die manier maken we samen van een groot probleem een gezamenlijke oplossing.