Verantwoord afvallen met een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet

eiwitten versus koolhydratenEen eiwitdieet wordt ook wel proteïne dieet genoemd en is een bijzonder populair dieet. Dit dieet kan je helpen om blijvend en toch vrij snel af te vallen, zonder dat je tijdens het afvallen een knagend hongergevoel ervaart en zonder dat je met de dieet een aanslag doet op je lichaam. De ervaring met een koolhydraatarm dieet is ongeveer gelijk, want dat is net zo’n dieet, waar je gerust veel kilo’s mee af kan vallen zonder dat het zijn weerslag heeft op je lichaam. Waar veel andere diëten, die zich richten op snel afvallen, een aanslag zijn op je lichaam, is dit bij het eiwitdieet en het koolhydraatarme dieet zeker niet geval. Het eiwitdieet heeft twee functies, namelijk van binnenuit en door middel van de gezondere levensstijl. Het koolhydraatarme dieet gaat ook uit van meer eiwitten en minder koolhydraten. De diëten hebben dus zeker overlap met elkaar. Dit artikel informeert je over het eiwitdieet en het koolhydraatarme dieet, zodat jij precies weet wat je aan deze diëten zou kunnen hebben om af te vallen. Aan het einde van dit artikel kun jij bepalen of het eiwitdieet of het koolhydraatarme dieet voor jou respectabele diëten kunnen zijn om mee af te vallen.

 

Wat is het eiwitdieet?

Een eiwitdieet is een dieet dat uitgaat van het nuttigen van meer eiwitten. Eiwitten zijn voedingsstoffen die zitten in vlees en vis, zuivel, groenten en fruit, pinda’s en zaden en bepaalde bonen. Middels een dieet dat zich richt op eiwitten, kun jij verantwoord snel gaan afvallen. Het voordeel van eiwitdieet is dat het vrij eenvoudig te volgen is. Je hoeft er niet heel veel voor te laten, je hoeft je niet aan te passen, de producten zijn eerlijk en makkelijk te krijgen via de supermarkt en je zou er vandaag nog mee kunnen beginnen. Voor veel mensen is dat ook een groot voordeel. Het eiwitdieet biedt volop ruimte voor heerlijke recepten, zodat mensen die met dit dieet afvallen lekker eten niet per se hoeven te laten staan.

 

Wat is het koolhydraatarme dieet?

Het koolhydraatarme dieet kent, zoals gezegd, veel overlap met het eiwitdieet. Een koolhydraatarm dieet heeft echter een andere inslag: de minimale inname van koolhydraten. Koolhydraten worden gezien als echte dikmakers, want ze worden omgezet in suikers en uiteindelijk in vet. Alternatieven voor koolhydraten bevatten doorgaans veel eiwitten, waardoor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen vrijwel altijd uitkomen bij een eiwitdieet, of ook dezelfde recepten maken als mensen die een eiwitdieet volgen.

 

Voordelen van het eiwitdieet

Zoals gezegd is het eiwitdieet een bijzonder populair dieet en dat komt onder meer omdat er grote voordelen aan dit dieet kleven. Zo zijn de producten van het eiwitdieet niet moeilijk te vinden. Je haalt ze gewoon uit de supermarkt kunt ze gewoon direct uitbreiden zonder dat je allerlei ingewikkelde toeren hoeft uit te halen. Je hoeft niet ingewikkeld te koken, laat staan allerlei rare ingrediënten in huis te hebben. Daarbij is een groot voordeel van het hele dieet dat het direct voor je werkt. Hoe meer eiwitten je eet, hoe meer je zult verbranden. Hoe zit dat? Eiwitten laten zich moeilijk afbreken door je lichaam en vragen dus veel energie. Je lichaam verbrandt energie terwijl eiwitten worden afgebroken. Je verbrandt dus harder, door eiwitten te eten. Wist je trouwens dat sporters ook vaak eiwitten gebruiken? Bij hen is het zelfde effect van belang als bij de mensen die willen afvallen. Namelijk het aanmaken van spieren. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je verbrandt.

 

Voordelen van het koolhydraatarme dieet

De voordelen van het koolhydraatarme dieet komen voor een groot deel overeen met die van het eiwitdieet, behalve dat het minderen van koolhydraten een positief effect op je zal hebben. Koolhydraten worden namelijk vaak vergeten bij afvallen en diëten en dat is niet terecht. Ze zijn echte dikmakers en kunnen je aardig in de weg zitten. Veel mensen irriteren zich aan die laatste kilo’s die er maar niet af willen of aan het schommelende gewicht. Grote kans dat zij nog gewoon koolhydraten eten, of zelfs meer koolhydraten zijn gaan eten door hun dieet. Daarmee maken ze het voor zichzelf erger. Door dus te minderen met koolhydraten werk je als het ware twee kanten op: snellere verbranding van vet en minder aanmaak van vet.

 

Afvallen met eiwitten, is dat mogelijk?

Het eiwittendieet is bijzonder populair onder mensen die op een verantwoorde manier willen afvallen. Gelukkig wordt steeds vaker voor een eiwitdieet gekozen en laten mensen een crash dieet, zoals het ziekenhuisdieet, het 10 dagen dieet of het soepdieet, links liggen. Dat heeft ermee te maken dat een crash dieet een tijdelijk effect heeft en een eiwitdieet en langer effect heeft. Met eiwitten afvallen is namelijk afvallen voor de rest van je leven, omdat je ook anders gaat eten en je ongemerkt een heel ander levenspatroon zal aanmeten, zonder dat je er bij stilstaat. Je hoeft niet heel veel anders te gaan eten, valt wel af en je zult veel meer plezier aan dit dieet beleven dan welk ander dieet ook. Het is dus zeker mogelijk om met een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet af te vallen.